Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΝΑΣ ΤΖΙΒΑ-ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Greek Top Women Awards 2024

Βραβείο για τη διαρκή της φιλομάθεια

Eυχαριστούμε πολύ το Eirinika.gr, το Madeingreece.news και την αγαπημένη μας, Ειρήνη Νικολοπούλου για την τιμητική βράβευση και τη στήριξη της νέας επιλογής της Ελίνας Τζίβα-Μουστάκη (Ψυχολόγος & Ιδρύτρια του Κέντρου Μελέτης “Happy Study”) στο επιχειρείν.

“Το eirinika & το madeingreece.news απένειμαν το βραβείο της Top Woman στην Ελίνα Τζίβα – Μουστάκη – Ας την γνωρίσουμε καλύτερα.

Βραβεύουμε την Ελίνα Τζίβα – Μουστάκη για την διαρκή φιλομάθεια. 

Μετά τις σπουδές της στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και ενώ εργαζόταν για αρκετά χρόνια στον απαιτητικό τομέα της Ναυτιλίας, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε σπουδές ψυχολογίας έχοντας κατά νου να δημιουργήσει την δική της επιχείρηση με επίκεντρο τα παιδιά και την εκπαίδευση. Πέρσι, σε μία τολμηρή στροφή της καριέρας της, ίδρυσε το Κέντρο Μελέτης “Happy Study”, με στόχο την ενίσχυση της ακαδημαικής επίδοσης των μαθητών. Την βραβεύυουμε ως young enterpreneur.

Στο παρασκήνιο κάθε επιτυχημένου έργου βρίσκεται ένα άτομο με έμφυτο ταλέντο και αφοσίωση προς τον σκοπό του. Έτσι, είναι η Ελίνα Τζίβα-Μουστάκη, μια φωτεινή προσωπικότητα στον κόσμο της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας, που δημιούργησε το Happy Study, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της μάθησης μέσω καινοτόμων μεθόδων.”

Δείτε ολόκληρο το άρθρο της βράβευσης στο παρακάτω link:

Greek TopWomen Awards 2024 – Βραβείο στην Ελίνα Τζίβα – Μουστάκη για την διαρκή της φιλομάθεια – Ψυχολόγος & Ιδρύτρια του Κέντρου Μελέτης “Happy Study” | eirinika.gr

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΛΙΝΑΣ ΤΖΙΒΑ-ΜΟΥΣΤΑΚΗ

«Θεαματική αλλαγή» με ψυχική αυτοφροντίδα

Μέσα σε δύο μικρές λέξεις πόσο μεγάλο νόημα μπορεί να κρύβεται….

Ποιό είναι εκείνο το τόσο ευαίσθητο κομμάτι μας που χρειάζεται την ατομική φροντίδα και στήριξη μας για μια υγιή και ισορροπημένη ζωή; Ποιά η συμβολή του στην καθημερινή προσωπική και επαγγελματική μας ζωή; Ποιές συνέπειες μπορεί να υπάρξουν στην ζωή μας όταν δεν «μας φροντίσουμε»;

Είναι η Ψυχική μας Υγεία! Μέσα σε δύο μικρές λέξεις πόσο μεγάλο νόημα μπορεί να κρύβεται….

Είναι γεγονός, ότι είμαστε υγιείς όταν είμαστε σωματικά αλλά και ψυχικά καλά. Η μια κατάσταση είναι αλληλένδετη με την άλλη. Ας θυμηθούμε πόσες φορές μέσα από επίπονες στρεσογόνες καταστάσεις που αδιαλείπτως όλοι μας βιώνουμε άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό -προερχόμενες από πολλά πεδία- μας έχουν επηρεάσει και λόγω αυτής της δυσμενούς εσωτερικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε έχουν αναζωπυρωθεί προβλήματα σωματικά αναπάντεχα ή μη και τελικά βασική αιτία για άλλη μια φορά ήταν η ψυχική μας κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε την δεδομένη χρονική στιγμή.

Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ, θα μιλήσει αντιδρώντας οργανικά σε αυτή την κατάσταση. Το άγχος επιδρά στο σώμα, την διάθεση και την συμπεριφορά με διάφορες μορφές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις εξής: πονοκέφαλοι, ημικρανίες, στομαχικές διαταραχές, δερματολογικά προβλήματα, προβλήματα ύπνου, δύσπνοιες, διατροφικές διαταραχές, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκοί πόνοι και ένταση, πόνοι στο στήθος, θλίψη, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή θυμός, ανησυχία, απουσία συγκέντρωσης και κινήτρου, χρήση ουσιών, εφίδρωση, ζάλη, ναυτία και άλλα.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο ωστόσο, το άγχος μπορεί να είναι και δημιουργικό και αυτό στην περίπτωση που μας κινητοποιεί θετικά και δεν γίνεται δυσλειτουργικό για την καθημερινότητά μας.

Αυτό που «οφείλουμε» να κάνουμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι όταν τα συμπτώματα επιμένουν για αρκετό διάστημα, η ένταση αυτών κορυφώνεται και διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη να μην καταφύγουμε σε παρορμητικές σκέψεις και κινήσεις όπως προσωπικές μας διαγνώσεις εφόσον δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί που με την γνώση και την εμπειρία τους θα βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα και να μην διαβάζουμε ιατρική του διαδικτύου καθώς τέτοιου είδους πράξεις είναι ικανές να μας αποθαρρύνουν και να επιβαρύνουν πιο πολύ την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε μέχρι να αντιληφθούμε τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά να αναζητούμε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Ξεκινάμε πρώτα εξετάζοντας το ιατρικό κομμάτι ώστε να αποκλείσουμε ή όχι πιθανά οργανικά αίτια και κατόπιν χωρίς εγωισμούς, πίεση ή ταμπού και όταν είμαστε έτοιμοι απευθυνόμαστε για βοήθεια σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας. Χωρίς να αμφισβητούνται οι εξίσου σημαντικοί ρόλοι όπως είναι της οικογένειας και των αγαπημένων μας φίλων, ωστόσο υφίστανται ζητήματα που χρήζουν στήριξης συγκεκριμένα από ειδικούς ψυχικής υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανένας ειδικός ψυχικής υγείας δεν έχει «το μαγικό φίλτρο» και δεν δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν. Μέσα από διαδικασίες που ακολουθούνται και την προσέγγιση που ακολουθεί ο θεραπευτής εξατομικευμένα για κάθε άτομο, οδηγείται ο θεραπευόμενος σε μια κατεύθυνση ώστε να καταλαγιάσει, να μειωθεί η ένταση του ψυχικού πόνου -από όπου κι αν προέρχεται και με όποια μορφή- και να καταφέρει να βλέπει τις καταστάσεις πιο διαχειρίσιμες ώστε αντιμετωπίζοντας τες με διαφορετικό τρόπο να μπορέσει να βελτιώσει την καθημερινότητά του.

Η ενδυνάμωση, η αυτοαποδοχή, η ψυχική ανθεκτικότητα, η αυτογνωσία, η αυτοπραγμάτωση, η γνωστική αλλαγή, η αλλαγή συμπεριφοράς, η συστημική αλλαγή, η αυτοδιαχείριση είναι κάποιοι από τους στόχους της θεραπείας.

Ναι η ζωή έχει δυσκολίες, να είμαστε ρεαλιστές, ποιος λέει το αντίθετο…Όμως δεν έχει μόνο δυσκολίες, έχει τόσα όμορφα πράγματα που μπορούμε και δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε. Ας σκεφτόμαστε θετικά, αισιόδοξα και να έχουμε πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Nα είμαστε άνθρωποι θετικοί για να έλκουμε και θετικά γεγονότα στη ζωή μας. Να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε καθημερινά σαν άνθρωποι για να δούμε την «θεαματική αλλαγή» που έχουμε ανάγκη. Και να το κάνουμε για εμάς τους ίδιους. Και ένα μέσο για αυτό είναι και η ψυχική αυτοφροντίδα.

Ας το δούμε και ως ένα δώρο στον εαυτό μας. Γιατί πραγματικά αποτελεί ένα δώρο στον εαυτό μας! Ακόμα κι αν μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει την αξία μιας ισορροπημένης ψυχικής υγείας, οι δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε μπορούν να αποτελέσουν μια αρχή έστω κα τώρα, αναθεωρώντας παλιότερες απόψεις μας και οδεύοντας όλο και περισσότερο προς μια διαφορετική αντίληψη για τις αξίες της ζωής και την σημασία της ψυχικής μας υγείας. Μπορεί κάποιες φορές να μοιάζει δύσκολος ο δρόμος όμως στο χέρι μας είναι το πώς θα πορευτούμε για να τον κάνουμε πιο εύκολο και πιο ευχάριστο.

Όλοι έχουμε τη δύναμη μέσα μας για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις ή και δύσκολους ανθρώπους. Βάζοντας σε πρώτη γραμμή την «προαγωγή» της ψυχικής μας υγείας ενισχύουμε την ψυχή μας, το σώμα μας και το πνεύμα μας. Δίνουμε στον εαυτό μας τις ευκαιρίες που του αξίζουν για μια καλύτερη, πιο ήρεμη ζωή. Πιστέψτε το!

Η Ελίνα Τζίβα- Μουστάκη είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Πτυχιούχος τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

https://www.eirinika.gr/article/212688/i-elina-tziva-moystaki-gia-tin-pagkosmia-imera-psyhikis-ygeias-theamatiki-allagi-me 

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΛΙΝΑΣ ΤΖΙΒΑ-ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Steve Jobs - Το οξύθυμο υιοθετημένο αγόρι, δημιουργός της Apple:
Το ψυχολογικό προφίλ μιας ιδιοφυίας

Ο Steve Jobs συνδέεται αναμφισβήτητα άμεσα αφενός με χιλιάδες επιτυχίες στον τομέα της καινοτόμου τεχνολογίας και των Animation(κινουμένων σχεδίων) αφετέρου με τον μοναδικό τρόπο άσκησης στην υλοποίηση των επιτευγμάτων του. Ξετυλίγοντας την έντονη προσωπικότητά του ως ηγέτη και ανθρώπου, πρόκειται για έναν ξεχωριστό επιχειρηματία, φίλο και καθοδηγητή, τον οποίο, εκτός των άλλων, διέκρινε η ικανότητα να εμπνέει, αλλά ταυτόχρονα και να εμπνέεται. Διέθετε όλα τα προσόντα των όρων Ηγεσία και Ηγέτης.

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά οι δύσκολες βιοποριστικές συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι γονείς του, τους υποχρέωσαν να δώσουν τον μικρό Steve για υιοθεσία. Το γεγονός της υιοθεσίας του – το οποίο γνώριζε από μικρή ηλικία- τον σημάδεψε ψυχικά, στη διάπλαση της προσωπικότητας του και του προξένησε τάσεις απότομης και σκληρής συμπεριφοράς απέναντι σε μερικούς ανθρώπους.

Ως παιδί παρουσίαζε πολλές φορές την εικόνα ενός οξύθυμου αγοριού με εναλλαγές ευαίσθητου ή αναίσθητου χαρακτήρα. Αν και ευφυής ήταν δύσκολο να προσαρμοστεί σε μεγάλες αλλαγές, όπως για παράδειγμα ο προβιβασμός του σε μεγαλύτερη σχολική τάξη λόγω του υψηλού σκόρ που πέτυχε στα τέστ νοημοσύνης, σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομήλικούς του, αποδεικνύοντας ότι επρόκειτο για ένα χαρισματικό μεν παιδί αλλά μοναχικό και κοινωνικά αδέξιο.

Αγαπούσε πολύ τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τη μουσική, το διάβασμα θεμάτων σχετικά με τη επιστήμη, τη τεχνολογία, αλλά και τη λογοτεχνία, την πεζοπορία, τους γονείς του και τους φίλους του. ΄Ηταν άτομο πειθαρχημένο και ταυτόχρονα επαναστατικό.

Ασχολήθηκε πολύ με την πνευματικότητα των Ανατολικών φιλοσοφιών και θρησκειών, κυρίως τον Βουδισμό, και εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Κολλέγιο καθώς τα μαθήματα που διδάσκονταν εκεί ως υποχρεωτικά δεν τα έβρισκε ενδιαφέροντα – «χάσιμο δικού του χρόνου και χρήματος των γονιών του» όπως συνήθιζε να λέει.

Έτσι, ως αποφασιστικό και δυναμικό άτομο πήρε την πρωτοβουλία να βάλει ένα τέλος στις σπουδές του. Όμως, με πίστη και αυτοπεποίθηση συνέχισε να παρακολουθεί και να απολαμβάνει μαθήματα του τομέα ενδιαφέροντος του ως ακροατής, πράξη η οποία έφερε επιτυχίες στη συνέχεια, μέσα από τη δημιουργικότητα που ανέπτυξε, αξιοποιώντας το έμφυτο ταλέντο του όσο και τα μαθήματα που διδάχτηκε.

Το όνομα του συνδέεται άρρηκτα με τα χαρακτηριστικά του Ηγέτη. Και σε αυτό συγκλίνουν ακόμη και οι πιο «σκληροί» επιχειρηματικοί του αντίπαλοι. Ήταν μια έντονη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος πολυτάλαντος, δυναμικός, τελειομανής, καινοτόμος, χαρισματικός, τολμηρός, διορατικός, οραματιστής, με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και αυτοπειθαρχία αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα απαιτητικός.

Η αγάπη του για τα ηλεκτρονικά και η συνεχής ενασχόληση και το ταλέντο του με αυτά από την παιδική του ηλικία, έφερε στην επιφάνεια τα αποτελέσματα ενός χαρισματικού και πολυτάλαντου ανθρώπου. Φρόντιζε και την παραμικρή λεπτομέρεια και προσπαθούσε να αγγίξει την τελειότητα σε ότι αναλάμβανε.Ήθελε ότι δημιουργούσε να είναι φιλικό, με ωραίο ντιζάιν και εύχρηστο για τον χρήστη.

Το αίσθημα της δέσμευσης απέναντι στον εαυτό του και στον χρήστη ήταν απ΄ τους καθοριστικούς παράγοντες της επιτυχίας του.. Δυναμικά και με τόλμη έφερνε στην επιφάνεια τα πιο καινοτόμα και εξελιγμένα προϊόντα τεχνολογίας, καθιστώντας την Αpple μια από τις κορυφαίες στην αγορά.

Δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για να υλοποιήσει τους στόχους του και καμία δυσκολία ακόμα και η απρόσμενη ρήξη και αποχώρησή του από την Apple, την εταιρεία που ίδιος είχε ξεκινήσει και είχε ιδρύσει, δεν τον επηρέασε ώστε να τα παρατήσει. Αντίθετα, συνέχισε το έργο του με μεγαλύτερο πείσμα. Η διορατικότητα του, τον βοήθησε να αξιολογεί και να μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα σε κάθε του στόχο αλλά και να βελτιώνει τα ταλέντα του.

Οραματιζόταν πάντα σπουδαίες και πρωτότυπες ιδέες για να τις κάνει πραγματικότητα και πάντα αυτό το πραγματοποιούσε με επιτυχία. Ήταν ένας αξιοθαύμαστα εργασιομανής άνθρωπος.Ωστόσο μειονεκτούσε στο τομέα της επικοινωνίας του με τους συνεργάτες του, καθώς θεωρείτο ιδιαίτερα αυστηρός, ευέξαπτος, κακότροπος, απόλυτος, σκληρός και επικριτικός . Δεν είχε μάθει να του λέει κανείς «όχι».. 

Ήταν όμως κι εκείνος που ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους του τομέα του να αγαπούν τη δουλειά τους και να την υλοποιούν με πάθος, ζήλο και δυναμισμό. Δημιούργησε την Apple βασισμένος στη φιλοσοφία του, η οποία εστίαζε σε τρία βασικά σημεία: α) την ενσυναίσθηση, β) το να εστιάζει σε κάθετι σημαντικό και γ) την απόδοση ιδιοτήτων, δηλαδή, στην γνώμη που θα σχηματίσει ο πελάτης για το προϊόν και τις ιδιότητες του. Η ζωή του όμως είχε και την σκοτεινή πλευρά της, η οποία δεν ήταν άλλη από την υιοθεσία του, η οποία του άφησε μεγάλο αποτύπωμα στην ψυχή του και επηρέασε έντονα την προσωπικότητα του. Επί χρόνια προσπαθούσε να το ξεπεράσει , αλλά δεν τα κατάφερε, ένιωθε πολύ πόνο και θυμό για αυτό.

Μια απλή και ταυτόχρονα πολυδιάστατη και ευφυής προσωπικότητα και δικαίως κατείχε τον τίτλο του καλύτερου CEO που κατάφερε και έφερε δυναμικά την επανάσταση στην τεχνολογία. και το αποτύπωμα της προσωπικότητάς του είναι ορατό σε κάθε του επίτευγμα που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε. Δεν έζησε όμως την ευτυχία κάτι που ομολόγησε στην τελευταία δημόσια ομιλία του, όπου συγκινημένος είπε:

«Ακολουθήστε το πάθος σας, Απλοποιήστε τα πάντα, Απελευθερώστε τη δημιουργικότητα σας, Δημιουργήστε εξαιρετικά υπέροχες εμπειρίες πελατών, Γίνετε ένας αφηγητής ιστοριών -καθώς ο ίδιος μπορούσε και μετέτρεπε την παρουσίαση των προϊόντων σε παραστάσεις-, πουλήστε όνειρα, όχι προϊόντα» .

Εντύπωση, συγκίνηση και ταυτόχρονα τροφή για σκέψη προκαλούν επίσης και οι δηλώσεις του που αποτέλεσαν θα έλεγε κανείς ένα βάλσαμο, μια ανακούφιση για την ψυχή: «Tώρα πλέον καταλαβαίνω ότι τα πλούτη και η φήμη δεν είναι οι σημαντικότερες αξίες της ζωής. Είναι απλώς μια κατάσταση που ζει κάποιος.

Αυτό που μετράει είναι η αγάπη και το να κάνεις πράγματα που αγαπάς και σε ευχαριστούν γιατί τίποτε δεν αναπληρώνει τον χαμένο χρόνο». Και έτσι είναι πραγματικά!

Η Ελίνα Τζίβα- Μουστάκη είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Πτυχιούχος τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής